Dakkapel vergunning

Wat is een dakkapel vergunning?

Een dakkapel vergunning heeft u meestal nodig als u een dakkapel of dakraam wilt plaatsen op uw woning. Door een dakkapel vergunning krijgt u toestemming van de gemeente waarin u woont om de bouwactiviteit uit te voeren.

De naam van de vergunning voor het plaatsen van een dakkapel of dakraam is een omgevingsvergunning. Een omgevingsvergunning is een vergunning voor een aantal bouwactiviteiten maar ook voor andere dingen zoals het kappen van bomen. Deze is ingevoerd door de overheid om het een stuk makkelijker te maken en zo 25 aparte vergunningen samengevoegd tot één vergunning.

Heb ik altijd een vergunning nodig?

Nee, het is niet altijd nodig om een omgevingsvergunning te hebben wanneer u een dakkapel of dakraam wilt plaatsen. Het ligt er natuurlijk wel aan in welke gemeente u woont want iedere gemeente heeft daar andere regels over. In het algemeen kunnen wij u met zekerheid zeggen dat als u een dakkapel of dakraam aan de achterkant van uw woning wilt plaatsen en deze aan de juiste afmetingen voldoet er geen vergunning nodig is. Dit geldt alleen wel als het over een normaal woonhuis gaat, voor monumentale gebouwen gelden andere regels.

Wanneer u een dakkapel of dakraam aan de voorkant of zijkant wilt plaatsen heeft u meestal wel een omgevingsvergunning nodig. Dit heeft er mee te maken dat het straatbeeld hierdoor verandert wordt. Dit heeft ook met het milieu te maken.

Hoe weet ik of ik een omgevingsvergunning nodig heb?

Om erachter te komen of u een omgevingsvergunning nodig hebt voor het plaatsen van een dakkapel of dakraam op uw woning moet u naar het omgevingsloket gaan. Daar kunt u heel gemakkelijk controleren of een een vergunning nodig hebt voor de bouwactiviteit uit te voeren op uw woning. Het omgevingsloket is bruikbaar voor iedereen en past de regels omtrent een vergunning toe van de gemeente waarin u woont.

Waar kan ik een omgevingsvergunning aanvragen?

Voor het aanvragen van een omgevingsvergunning moet je ook naar de website van het omgevingsloket gaan. Daar kun je niet alleen kijken of je een vergunning nodig hebt maar kunt u er ook meteen een aanvragen. Het is mogelijk om dit online te doen maar ook kan dit op papier. Ze worden wel op allebei de manieren online gemaakt alleen moet de versie op papier zelf worden opgestuurd naar de gemeente waarin u woont. De online versie kunt u digitaal doorsturen naar de gemeente.

Wanneer krijg ik mijn vergunning?

Als u de aanvraag volledig heeft ingediend bij de gemeente gaat de gemeente kijken of u een omgevingsvergunning krijgt. Hiervoor hebben ze twee procedures, de reguliere procedure en de uitgebreide procedure.

Het verschil in tijd is groot tussen de twee procedures, zo duurt de reguliere procedure maximaal 8 weken en de uitgebreide procedure kan tot 26 weken duren. Wanneer er uitspraak is gedaan over de vergunning is er altijd eenmalig een verlening mogelijk van 6 weken. Ook is het mogelijk om bezwaar te maken over de uitspraak.

Overige kosten

Wanneer je een omgevingsvergunning wilt aanvragen voor het plaatsen van een dakkapel of dakraam op uw woning moet u daar ook voor betalen. Die kosten die u dan extra moet betalen het leges, die gelden in iedere gemeente in Nederland.

De legeskosten zijn in iedere gemeente anders omdat niet is vastgesteld dat iedere gemeente dezelfde prijs moet vragen voor een omgevingsvergunning. De kosten van een omgevingsvergunning kunnen daarom ook erg verschillen.